Empatec Bolsward

Mens

Maatschappelijke betrokkenheid

Als grootste werkgever in Bolsward investeren wij in de stad en omgeving door actief betrokken te zijn bij lokale activiteiten binnen de gemeenten. Wij zijn sponsor van culturele evenementen, sportverenigingen en leiden met regelmaat verenigingen rond binnen onze productie. Daarnaast werken wij samen en zijn in gesprek met onze stakeholders. Wij streven ernaar onze inkoop en werkzaamheden uit te besteden aan lokale ondernemers.

 

Hergebruik textiel en kleding

Textiel dat afgekeurd is, wordt door Rentex aangeboden aan diverse goede doel projecten. Wij bieden re-usable OK-textiel, zoals OK-jassen en dienstkleding, die niet meer voldoen aan de Nederlandse normeringen, aan voor hergebruik in ontwikkelingslanden. Het afgekeurde leasetextiel en dienstkleding bieden wij aan bij diverse bedrijven die vervolgens de materialen recyclen tot bijvoorbeeld poetslappen. Ook ondersteunen wij goede doel projecten, zoals het aanbieden van afgekeurd textiel aan bijvoorbeeld dierenasiels in binnen- en buitenland. Het ongemerkte persoonsgebonden kleding, waarvan de eigenaar niet te traceren is, wordt aangeboden voor hergebruik aan bijvoorbeeld Oost-Europese en Afrikaanse landen.

 

Sociaal verantwoord ondernemen

Al meer dan vijftien jaar werken wij samen met Empatec. Empatec is een organisatie die een werkplek biedt voor iedereen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij zetten dagelijks bijna dertig medewerkers in voor productiewerkzaamheden van Rentex. Het betreft confectiewerkzaamheden en het stapelen van washandjes en werkdoekjes. Al jaren werkt Empatec bij andere ondernemingen met de werkvorm ‘werken op locatie’. Deze formule is onlangs ook bij Rentex van start gegaan. Sinds oktober 2016 zijn de medewerkers van Empatec werkzaam op het terrein van Rentex (zie onderstaande fotogalerij) en zijn wij deelnemer aan het project "Op naar de 100.000 banen".

Ook heeft Rentex een aantal mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in loondienst (Wajong, WAO, WW 50+, WWB). Hiermee voldoet Rentex aan de criteria voor de SROI van minimaal 7% van de bruto loonsom. Ook binnen onze eigen klantenkring maken wij afspraken om cliënten met een afstand tot de arbeidsmarkt actief te betrekken bij textiel logistieke stromen. Op deze manier geven wij invulling aan de participatiewetgeving en leveren wij in onze directe omgeving een bijdrage aan de samenleving

 

Kennisoverdracht

Op het gebied van kennisoverdracht werkt Rentex samen met een aantal regionale MBO en HBO facilitaire- en zorgopleidingen. Wij bieden stageplaatsen en verzorgen informatiebijeenkomsten en rondleidingen voor studenten. Rentex beschikt over kennis, expertise en know-how over de wasserijbranche. In Roemenië hebben wij deze kennis gebruikt om mee te helpen met het opstarten van een ziekenhuiswasserij. Dit project is inmiddels succesvol afgerond en wij blijven hier voortdurend bij betrokken in een adviserende rol en voor het aanbieden van textiel. Ook hebben de leidinggevenden van Rentex, productie en commercie, in het afgelopen half jaar deelgenomen aan een opleiding Lean Six Sigma Green Belt. Deze training heeft als doel de bedrijfskundige processen bij Rentex op iedere afdeling te verbeteren door het detecteren van oorzaken van defecten of het ontdekken van fouten. Deze manier van werken maakt het mogelijk de variatie in de processen te reduceren en de afstemming tussen afdelingen onderling te verbeteren. LEAN wordt ook gebruikt in de samenwerking met relaties om de logistieke processen beter op elkaar af te stemmen en verspillingen in tijd en geld op te sporen.